ΕΝΦΙΑ: Μείωση ως και 40% στο φόρο για τους ιδιοκτήτες μικρής ακίνητης περιουσίας – Φωτιά ο φόρος στα ακριβά ακίνητα - Ποιες αλλαγές έρχονται

03 Αυγούστου, 2015


- Αυξάνεται κατά πολύ ο φόρος για όσους έχουν ακίνητα αξίας άνω των 300.000 ευρώ
- Μικροϊδιοκτήτες ακινήτων και όσοι έχουν μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα θα δουν μεγάλες μειώσεις
- Πράσινο φως από το κουαρτέτο των δανειστών για αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ
- Στοίχημα το αν θα αλλάξει ο φόρος από φέτος

Η δέσμευση της κυβέρνησης έναντι των δανειστών είναι να διατηρηθεί ο ΕΝΦΙΑ και τα επόμενα δύο χρόνια χωρίς “εκπτώσεις” στα έσοδα τα οποία θα παραμείνουν στα 2,65 δισ. ευρώ.

Έτσι οι όποιες αλλαγές θα έχουν το ίδιο εισπρακτικό αποτέλεσμα και έτσι την ώρα που έρχονται μειώσεις για τους ιδιοκτήτες ακινήτων μικρής και μεσαίας αξίας θα πρέπει να υπάρξει “απόσβεση” των εσόδων για το κράτος με αυξήσεις στους ιδιοκτήτες μεγάλης ακίνητης περιουσίας.

Το “μεγάλης” όλα δείχνουν πως καθορίζεται στα 300.000 ευρώ, όριο πάνω από το οποίο ο φόρος αυξάνεται.

Οι αλλαγές έρχονται, σύμφωνα με πληροφορίες, από φέτος. Τα “μπιλιετάκια” που θα λάβουν φέτος εκατοντάδες ιδιοκτήτες μικρής ακίνητης περιουσίας, μέσα στον Αυγουστο, θα είναι κατά πολύ διαφορετικά από τα περυσινά καθώς η κυβέρνηση υπόσχεται μειώσεις που θα φτάσουν ως και το 40%.

Αντίστοιχα όμως θα αυξηθεί ο φόρος για τους ιδιοκτήτες ακινήτων αξίας άνω των 300.000 ευρώ καθώς και πάλι φέτος μέσω του ΕΝΦΙΑ θα πρέπει το κράτος να εισπράξει 2,65 δισ. ευρώ.

Αρκετά μεγάλες θα είναι οι μειώσεις και στο επίπεδο των μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων, ωστόσο όλα θα κριθούν μέσα στις επόμενες ημέρες. Σε κάθε περίπτωση ο υπολογισμός του ΕΝΦΙΑ θα γίνει με βάση τις παλιές αντικειμενικές αξίες οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνούν τις εμπορικές ως και κατά 50%.

Σε κάθε περίπτωση ο ΕΝΦΙΑ θα πληρωθεί σε πέντε δόσεις έως τον Δεκέμβριο ή σε έξι ως επτά, μέχρι τον Ιανουάριο ή Φεβρουάριο του 2016.

Οι αλλαγές αναμένεται να “κλειδώσουν” μέσα στην εβδομάδα στη συνάντηση των στελεχών του υπουργείου Οικονομικών με το κουαρτέτο των δανειστών.


http://network-sam.blogspot.gr/